Truskawka to potoczna nazwa dla „poziomki truskawki”, która powstała poprzez skrzyżowanie dwóch rodzajów poziomki
, poziomki wirginijskiej pochodzącej z Ameryki Północnej z poziomką chilijską.

Truskawki uprawiane są głównie w krajach o klimacie umiarkowanym, ale również w chłodniejszych krajach podzwrotnikowych. Polska jest na siódmym miejscu na świecie ze względu na wielkość produkcji truskawek a produkujemy ich około 180 tysięcy ton rocznie. Największym producentem truskawek na świecie są Stany Zjednoczone ze średnią roczną produkcją w wysokości 1100 tysięcy ton. Ciekawostką jest że nasza polska tak zwana truskawka kaszubska została zarejestrowana rozporządzeniem Komisji Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Truskawki to owoce nie tylko zachwycające smakiem ale również dostarczające nam sporo wartości odżywczych . Szklanka truskawek czyli około 140 gram to jedyne 45 kalorii a dostarcza nam bogactwa witaminy C mając jej więcej niż chociażby cytryna czy grapefruit, witaminy A, B1, B2 i PP. Truskawki dostarczają nam również mikro- i makroelementów jak również sporej dawki wapnia i fosforu,które wzmacniają kości oraz usprawniają funkcjonowanie mięśni a gdy dodamy do nich magnez którego w truskawkach też nie brakuje to odkwasimy nasz organizm. Sole organiczne zawarte w truskawkach mają zbawienny wpływ na przemianę materii, usuwają zalegające w jelitach resztki pokarmów, przyczyniają się również do spalania tłuszczów dzięki zawartości bromeliny, która jest odpowiedzialna za rozkład białek i dlatego poleca się je osobom z problemami trawiennymi i chcącym zrzucić kilka kilogramów. Zalecane są głównie dla kobiet ponieważ zapobiegają anemii i wzmacniają organizm. Ponad to pomagają zwalczyć reumatyzm i artretyzm, polecane są również przy chorobach wątroby, nerek , kamieni moczowych czy żółciowych ze względu na właściwość zakwaszania moczu.

Jako ciekawostkę przedstawiamy Państwu białe truskawki o smaku ananasa tak zwane „ananoskawki”. Białe truskawki z czerwonymi pestkami mają ten sam profil genetyczny co tradycyjne truskawki ale smakują i pachną jak ananas. Owoce te pochodzą z Ameryki Południowej i są uznawane za dziką odmianę truskawek, jeszcze siedem lat temu groziło im wyginięcie ale uratowali je holenderscy producenci rozpoczynając ich uprawy. Obecnie uprawiane są w szklarniach, dojrzałe owoce zmieniają kolor z zielonego na biały a dojrzałe ziarenka mają kolor ciemnoczerwony.