WINOGRONA, WINOROŚL WŁAŚCIWA, WINNA JAGODA
HISTORIA I MIEJSCA UPRAWY
Na temat dobroczynnego działania i smaku winorośli pisali już starożytni Grecy, mówi się też o niej w Starym Testamencie. W rzeczywistości Semici wprowadzili winorośl na wyspy greckie, skąd trafiła do Italii i na tereny dzisiejszej Francji. Aktualnie winną latorośl uprawia się w Italii, Grecji, Francji, Austrii, Hiszpanii, w Ameryce Południowej i Północnej, w Afryce, Australii.
CECHY OWOCU, ODMIANY
Owoce winorośli są okrągłe, czasami lekko wydłużone, mają cienką, nieraz półprzezroczystą skórkę. Wewnątrz owocu znajduje się słodki miąższ z małymi pestkami. Owoce rosną w gronach. Uprawia się bardzo wiele odmian winogron, wyróżniamy jednak dwa podstawowe rodzaje winogron : przeznaczone na wina i deserowe, czyli przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Wśród wielu odmian powtarzają się dwa typy: o jagodach czarnych i białych. Jagody czarne obejmują odmiany o owocach ciemnoczerwonych, czarnych i czarnych z błękitnym odcieniem. Jagody „białe” są w rzeczywistości zielonozłote lub bursztynowe.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE, LECZNICTWO
Wszystkie odmiany winorośli łączy jedna cecha – duża zawartość wody (75%) i cukru (120- 150 g/kg). Owoce te są bogatym źródłem witamin A, B, C. Mają właściwości energetyczne, dzięki cukrom, glikozie i lewulozie, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm. Winogrona działają przeczyszczająco, odtruwająco, wzmacniająco, moczopędnie, oczyszczają wątrobę. Winogrona wzmacniają płuca, pobudzają pracę żołądka i jelit. Po owoce te sięga się w przypadku zapalenia stawów, reumatyzmu, dny, w celu pozbycia się nagromadzonych w organizmie kwasów. Suszone winogrona czyli rodzynki działają szczególnie energetycznie, podtrzymują gotowość do wysiłku fizycznego, przy dolegliwościach płucnych zaleca się picie odwaru z rodzynek. Sok winogronowy oczyszcza skórę dotkniętą trądzikiem.
SPOŻYCIE
Owoce winnej latorośli spożywa się na surowo, mogą stać się składnikiem sałatek owocowych, ciast, wszelkiego rodzaju deserów. Z owoców sporządza się smaczny, orzeźwiający sok. Owoce suszy się, produkując w ten sposób rodzynki. Jednym z najbardziej znanych produktów z winogron jest oczywiście wino o wielkiej różnorodności smaków, zapachów i kolorów, będące niejednokrotnie przedmiotem kolekcjonowania i znawstwa.
Ze sposobu produkowania win w kilku krajach i regionach uczyniono sztukę. Słynne winnice stały się swego rodzaju turystyczną atrakcją.