Warzywo bardzo dobrze nam znane, zadomowione w naszych kuchniach, dzięki odmianom zimowym dostępne przez cały rok.
Pochodzi z rodziny roślin czosnkowatych, jest bliskim kuzynem cebuli lecz o dużo delikatniejszym smaku.
Wywodzi się z Azji Mniejszej, w celach spożywczych uprawiano je już w Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski dotarł w średniowieczu. Bardzo dobrze przyjął się w naszym klimacie gdyż nie ma zbyt dużych wymagań cieplnych i wytrzymuje temperatury nawet do -15 stopni Celsjusza.
Por dostarcza nam między innymi witamin z grupy B, witaminę C, fosfor, wapń i karoten a jego wartość energetyczna to około 47 kcal na 100 gram.
Por jest bardzo popularnym warzywem jedzonym na wiele sposobów, możemy go spożywać zarówno surowego w sałatkach i surówkach, jak również gotowanego, smażonego, duszonego czy nawet pieczonego.