Pomidor to roślina uprawna pochodząca z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, po tym jak Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, początkowo Europejczycy uważali tą nową roślinę za trującą i uprawiali ją w ogrodach tylko dla celów dekoracyjnych.

Pomidor uprawiany jest dla soczystych owoców, najbardziej znanych w kolorze czerwonym ale występują również pomidory w kolorach pomarańczowym, żółtym, zielonym a nawet czarnym.

Pomidory poza walorami smakowymi mają również bardzo duże walory zdrowotne i wzbogacają codzienną dietę o potas który jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania serca, likopen który jest bardzo cennym przeciwutleniaczem dzięki niemu redukujemy ryzyko wystąpienia patologi w naczyniach krwionośnych jak też chroni on komórki nerwowe. Poza tym pomidory dostarczają nam jeszcze między innym karotenu, żelaza, cynku, jodu witamin K, B1, B2, B6, C, PP czy kwas foliowy.