Gatunek rośliny pochodzącej z rodziny selerowatych. Roślina uprawianą obecnie jako warzywo pierwotnie rosnąca dziko na półwyspie Apenińskim, Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich.

Pietruszka jest dobrze znanym i szeroko stosowanym ziołem oraz przyprawą kucharską już od ponad 2000 lat. W medycynie ludowej wykorzystywana jest od stuleci, głównie jako lek pobudzający trawienie oraz łagodzący wzdęcia oraz gazy. Korzeń działa również jako środek moczopędny.

Pietruszka nie jest jedzona w dużych ilościach ale ilości przez nas spożywane są bardzo dobrym, naturalnym źródłem karotenu (prowitaminy A), witamin B1, B2 i C, jak też żelaza i innych minerałów.

Zastosowanie pietruszki w kuchni jest bardzo szerokie. Liście pietruszki dodaje się miedzy innymi do zup, mięs, potrawek, ryb i owoców morza jak również do surówek i sałatek. Natkę pietruszki bardzo często dodaje się również do musów warzywnych, mięsnych, dipów, herbatników oraz krakersów ze względu na jej walory smakowe i estetyczne.