Ogórki to warzywa cieszące się w Polsce ogromną popularnością, goszczą na naszych stołach bardzo często świeże…
, kiszone czy korniszone jak też przetworzone, na przykład w postaci zup. Ogórek to owoc rośliny jednorocznej, należy do rodziny roślin dyniowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Indii a to właśnie od nas powędrował na Zachód Europy i dalej. Dzisiaj uprawiane jest około 100 gatunków ogórka głównie w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Ze względu na kształt możemy podzielić ogórki na trzy grupy. Od najmniejszych gruntowych z chropowatą skórką z których robimy głównie przetwory, poprzez większe również chropowate gruntowe spożywane świeże bądź też przetworzone po długie, gładkie tak zwane szklarniowe dostępne przez cały rok.
W związku z tym że ogórek to warzywo, spodziewamy się po nim dużych walorów odżywczych, natomiast ogórki z powodu dużej zawartości wody, aż ok. 96%, zawierają niewielkie ilości witamin, głównie z grupy B, witaminę C, A i E, trochę soli mineralnych i cukrów. Istotnym, ale niestety negatywnie działającym, składnikiem ogórków jest enzym askorbinowy który niszczy witaminę C. Nie należy więc łączyć ogórka z innymi warzywami zawierającymi dużo witaminy C, jak na przykład pomidorami. Ponad to ogórki są ciężkostrawne, nie powinny ich jeść osoby z problemami żołądkowymi bo mogą powodować duży dyskomfort i dolegliwości. Sposobem na ten problem jest posolenie ogórka i odczekanie aż zmięknie. Łatwiej strawne od świeżych są ogórki kiszone czy małosolne.
Mimo tych wad ogórki polecane są przez lekarzy i dietetyków. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego że dzięki tak dużej zawartości wody są mało kaloryczne i dodatkowo pomagają spalać kalorie. Usuwają również nadmiar wody z organizmu ponieważ działają moczopędnie i z tego też względu polecane są osobą ze wszelkimi problemami z drogami moczowymi i nerkami jak też przy chorobach serca którym towarzyszą opuchnięcia. Dzięki zawartości wielu związków zasadowych przyśpieszają trawienie i oczyszczają organizm. Ogórki polecane są również osobom cierpiącym na reumatyczne bóle stawowe oraz w stanach zapalnych zębów i dziąseł ponieważ działają przeciwzapalnie i usuwają z organizmu kwas moczowy, w tym wypadku najskuteczniejszy jest sok ze świeżego ogórka. Natomiast nie tylko świeże ogórki są dla nas dobre, również picie soku z ogórków kiszonych, który zawiera bakterie mające zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, leczy wrzody żołądka, przeciwdziała nadkwasocie i chorobom jelit.
Ogórek ze względu na swoje kojąco-chłodzące działanie ma szerokie zastosowanie w kosmetologi. Która z kobiet nie zna sposobu na obolałe, zmęczone oczy jakim są plasterki ze świeżego ogórka? Z ogórków wytwarzane są maseczki, toniki, żele, kremy. Wyciąg z ogórka działa na skórę oczyszczająco, ściągająco, wzmacniająco, ale również wybielająco dlatego polecany jest szczególnie osobom ze skłonnością do wyprysków i przebarwień.