Marchew zwana „słodkim warzywem Europy” występuje w dzikim stanie na terenie Europy…
, Azji i północnej Afryki… jest rośliną uprawną o małych wymaganiach glebowych i wodnych, natomiast nie lubi zbyt wysokich temperatur. Należy do rodziny selerowatych. Ze względu na swój słodkawy smak i zastosowanie w Portugalii została uznana za owoc.

W przeszłości marchew występowała w różnych kolorach, takich jak biały, żółty czy fioletowy. Dzisiejszą popularność pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy ja wyhodowali i wypromowali.

Przeciętny człowiek spożywa rocznie około 21 kg marchwi, zjadamy ją na surowo w surówkach, gotowaną w sałatkach i zupach jak też smażoną czy duszoną.

Najważniejsze składniki pokarmowe jakie zwiera marchew to witaminy A1,B1,B2,C, i E oraz wapń, fosfor, żelazo i magnez. Wartość kaloryczna marchwi wynosi 41 kcal na 100g.