KIWANO, OGÓREK AFRYKAŃSKI, OGÓREK KIWANO
HISTORIA I MIEJSCE UPRAWY
Od niedawna owoc ten pojawia się w Europie i Ameryce Północnej jako produkt z Nowej Zelandii. Jego nazwa jest pochodną kiwi, które również uprawiane jest w tym kraju. W rzeczywistości kiwano to owoc znany od dawna. Pochodzi on ze stepów Kalahari w Afryce Zach., nazywano go melonem lub ogórkiem rogatym. Około 60 lat temu zaczęto uprawiać go w Nowej Zelandii.
CECHY OWOCU
Owoce kiwano ważą około 400g do 500 g, najeżone są kolczastymi, przypominającymi rogi wyrostkami, owoc ma kolor żółto-pomarańczowy, kształt owalny. Wewnątrz owocu znajduje się żółto- zielony miąższ z licznymi jajowatymi płaskimi nasionami. Miąższ jest soczysty, słodkawo-ogórkowy. Ogórek afrykański spożywa się w stanie dojrzałym.
UWAGI
Do spożycia należy wybierać owoce o barwie jak najbardziej złocistej, wtedy ich miąższ będzie najlepszy. Owoc ten nadaje się do konsumpcji już w pierwszej fazie dojrzałości. Oryginalny wygląd owocu sprawia ,że można go używać jako element dekoracyjny. Z ziaren można sporządzić sok – należy je zmiksować wraz z miąższem i dodatkiem wody, a następnie przecedzić.