Jednym z najbardziej egzotycznych i najmniej nam znanych owoców jest durian, który to dla Azjatów jest wręcz królem owoców ponieważ według nich jest najsmaczniejszy, co nas Europejczyków może bardzo dziwić a na pewno zastanawiać ze względu na zapach jaki ten owoc wydziela. Zapach ten jest tak intensywny że można go poczuć na kilkaset metrów a porównywany jest wręcz do zapachu padliny, z tego też powodu do wielu miejsc takich jak hotele czy centra handlowe nie można go wnosić i spożywać, zjadany jest w wyznaczonych do tego miejscach przy straganach gdzie można go kupić.

Durian zachwyca być może dlatego że jego smak jest bardzo niejednoznaczny, dla niektórych smakuje jak serek śmietankowy a dla innych jak delikatny orzech czy też malina . Jego miąższ jest konsystencji serka lub budyniu ponieważ zawiera on aż 12% węglowodanów i aż 5% tłuszczu. Owoc duriana ma owalny kształt i pokryty jest kolczastą skórą, osiąga wagę nawet do 4kg i długość do 40 cm.

Durian nazywany jest często najniebezpieczniejszym owocem świata z kilku względów. Po pierwsze rośnie na drzewach które osiągają wielkość nawet do 40 metrów więc spadający z nich kolczasty parokilogramowy owoc może poważnie zranić czy nawet zabić a po drugie skład chemiczny tego owocu nie pozwala na łączenie go z kawą czy alkoholem ponieważ takie połączenie może być wręcz śmiertelne.

Durian ma szerokie zastosowanie w kuchni krajów azjatyckich, jada się go surowego ale również gotowanego, smażonego czy suszonego. Robi się z niego pasty, lody, zupy, dodaje do dań mięsnych jak również ciast i deserów.

W związku z utrudnionym transportem spowodowanym bardzo szybkim dojrzewanie tego owocu, jak też jego słynnym zapachem durian jest ciągle bardzo rzadko spotykany w Polsce .