Cykoria uprawiana jest od bardzo dawna w Europie, Rosji i zachodniej Azji Odmiany wielkolistne cykorii od dawna suszono, mielono i palono, otrzymując substytut kawy, który cieszył się popularnością w Anglii w okresie wojen napoleońskich, w czasie blokady dostaw. Kawa z cykorii ma charakterystyczny smak, piją ją ludzie unikający kofeiny. Uzyskuje się ją poprzez zmielenie ususzonych korzeni tej rośliny. Cykoria ma swoisty gorzkawy smak, jest uprawiana jako bylina jednoroczna, dla liści i korzeni. Zawiera niewielkie ilości potasu. Już w czasach starożytnych wspominano o jej właściwościach przeczyszczających . Uważa się, że cykoria poprawia trawienie, działa moczopędnie, przeciwzapalnie, wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy, potwierdzono działanie przeczyszczające. Stosowana jest przeciw podagrze, reumatyzmowi i hemoroidom.
SPOŻYCIE
Wszystkie rodzaje cykorii wyśmienicie nadają się na zimowe sałatki, szczególnie dobrze wyglądają, gdy wymiesza się odmianę czerwoną, zieloną i białą. Aby złagodzić gorzkawy smak można dodać pomidory lub podawać ze słodkim sosem. Sałatki z cykorią stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych. Cykorię można również dusić.