Cukinia zwana również kabaczkiem jest jednym z gatunków dyni zwyczajnej. Ma walcowate maczugowate lub stożkowate owoce, słabo 5-kanciaste, zielone, zielonkawobiałe z rozrzuconymi białymi punkcikami. Cukinie uprawiane są przede wszystkim w tropikalnej i subtropikalnej Afryce, w strefie umiarkowanej w ogrodach i szklarniach i w rejonie śródziemnomorskim. Dynie pochodzą z Nowego Świata, uważa się , że w obu Amerykach hoduje się je od pięciu do dziesięciu tysięcy lat. Do Europy nasiona różnych gatunków dyni trafiły niedługo po odkryciu Ameryki, w XVI wieku. Cukinia jest rośliną roczną, hodowaną dla kolorowych, często ogromnych jadalnych owoców. Zawiera duże ilości beta- karotenu, niewielkie ilości witaminy C i kwasu foliowego. Początkowo uprawiane były tylko dla nasion, dopiero później odkryto, że ich miąższ jest jadalny i słodki.
SPOŻYCIE
Cukinię można faszerować, gotować na parze, smażyć w głębokim tłuszczu, dodawać do sałatek, marynować, zapiekać.