nazwa łacińska: Capsicum frutescens

Chilli znana ze swojego ostrego smaku pochodzi z Ameryki Południowej. Odkrył ją razem z nowym kontynentem i sprowadził do Europy Krzysztof Kolumb i od tej pory była ona przywożona do Europy wraz ze złotem konkwistadorów stając sie dla Hiszpanów świetnym interesem. Obecnie do największych producentów chili należą Chiny, Turcja, Węgry, Nigeria, Meksyk, Stany Zjednoczone i nieprzerwanie Hiszpania.

Dużo popularność chilli zawdzięcza między innymi starym indiańskim wierzeniom w to iż spożywanie jej w dużych ilościach wzmaga potencję seksualną i daje moc rzucania uroków i czarów na innych ludzi. Niektórzy meksykańscy Indianie czczą bogów chile którzy opiekują się uprawami tej ostrej papryczki.

Istnieje wiele odmian papryk chilli, najostrzejszą odmianą chilli jest meksykańska odmiana z Półwyspu Jukatan tak zwana habanero o kształcie kulki (załączone zdjęcie). Ze względu na ostrość jaką charakteryzuje się chilli należy być ostrożnym przy jej stosowaniu a zwłaszcza nie dopuścić by dostała sie ona do oczu lub nosa, ponieważ może doprowadzić do łzawienia lub uczucia pieczenia, a nawet duszenia w przypadkach gdy przyprawa dostanie sie do gardła.,

W nasionkach i włókienkach chilli znajduje się alkaloid kapsycyny który unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki które podejrzewane są o wywoływanie chorób serca. Alkaloid ten również powstrzymuje mutacje komórek powodujących raka. Ponad to chilli zawiera witaminy C, A i witaminy z grupy B jest więc przyprawą o ogromnych właściwościach leczniczych, dlatego też polecana jest przez lekarzy i dietetyków.

Przyprawę suszona chilli używa się w dniach mięsnych zwłaszcza z wołowiny i drobiu, ostrych sosów, zup, gulaszów. Doskonale smakuje również dodana do dań z cebulą, kukurydzą i kalafiorem. Często używana również w marynatach, powszechnie używana w daniach kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej czy chińskiej.