BÓB
HISTORIA I MIEJSCA UPRAWY
Bób pochodzi znad Morza Śródziemnego. Najstarsze ślady uprawy bobu datuje się na lata 6800- 6500 p.n.e. Do epoki żelaza rozprzestrzenił się w całej Europie. Starożytni uważali, że zbyt duże jego spożycie przytępia zmysły, powoduje wzdęcia i wywołuje koszmary. Wielka Brytania ma wiele ludowych powiedzeń związanych z terminem siewu bobu. ”Na dzień świętego Walentego bób powinien być w ziemi”. Kwiaty bobu uważano za afrodyzjak z uwagi na ich przyjemny i słodki zapach.
ODMIANY
Jest wiele odmian uprawnych, które dzielą się na karłowe i długostrąkowe, zielono i biało-nasienne. Bób uprawiany w Polsce pojawia się latem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Bób jest dobrym źródłem błonnika, potasu, witaminy E i C. Zawiera mało białka.
SPOŻYCIE
Bób można gotować na parze, w wodzie, jeść z szynką, wieprzowiną lub kurczakiem, ze smażoną cebulą, grzybami, bekonem, podawać z sosem pomidorowym lub topionym masłem.